mariusb57: Gasesti multe raspunsuri . Inclusiv pinout pt jtag. Poti testa metoda cu pin9 DOAR daca ai bootloaderele(copie low level la nivel fizic a 1MB de la inceputul unui nand bun), pentru ca in anumite situatii interventia respectiva strica prin bootloadere. Pe forumul al carui link ti l-am dat am citeva posturi legate de jtag insa am decis ca nici pe forumuri si nici in privat sa nu mai abordez acest subiect. Ce pot sa spun este ca pentru deblocarea meniului trebuie copiat blocul fizic nr.16 (al 17-lea, numerotarea incepe la 0), modificat cu un hexeditor stringul "LOCKEDUT" in "UNLOCKED" si rescris blocul la locul sau. Dupa asta, daca aparatul e resetat cu un card sd in el, apare meniul.
Daca optezi pentru dezlipire si citire, atentie la modalitatea citirii: fa copie separata a blocurilor propriu-zise(de date) si a partii aferente informatiilor refertoare la paginile blocului respectiv, numita "spare area"(meta-date). Daca reusesti citirea, trimite-mi si mie primii 0x100000 octeti din date si integral continutul spare area. Meta-datele ocupa ultima parte a fiecarui bloc(ca adresa), cite 16 octeti pentru fiecare 512 octeti de date la care se mai adauga cite 16 octeti pentru fiecare 512 octeti de meta-date. De pilda, in cazul unui nand cu 2048 octeti pe pagina si 64 pagini/bloc, datele ocupa 2048 x 64 = 131072 octeti, urmati de 64 x 64 +128 = 4224 octeti meta-date. Inainte de salvare verifica in catalog caracteristicile nandului: octeti/pagina, nr pagini/bloc, nr.blocuri/nand.
Complicatia apare la rescriere pentru ca de regula meta-datele contin (printre altele...) si ECC iar daca modifici ceva in date, ECC aferent fie ca nu va mai "pusca"(aici consecintele sint imprevizibile), fie daca modificarea este minora atunci ti-o "corecteaza" si ajungi de unde ai plecat. Personal procedez asa doar prin jtag(copiere, modificare, rescriere) cu recalcularea ECC. N-o fac cu mina ci pun controlerul de nand din procesor sa-l calculeze atunci cind rescriu datele iar la urma scriu si meta-datele. Mai mult, ultima parte a meta-datelor contine ECC pentru meta-date. Functie de procesor, de nand si de implementare, ECC poate fi de 1,4 (sau mai nou) 8biti. Nu inseamna ca atita ocupa ECC propriu-zis ci se refera la metoda de corectie: cu cit algoritmul include mai multi biti cu atit eficienta corectarii erorilor este mai mare. Asta e motivul pentru care vreau sa vad intregul continut al meta-datelor.
Daca si dupa aceste informatii spui ca este mai simplu cu dezlipitul atunci mult succes
exe: Din ceea ce am vazut pina acum tu nu ai nicio sansa pentru o interventie jtag, nici macar eu nu sunt sigur ca m-as descurca(prea curind) cu aparatul asta. Totusi mai exista un sticker negru in partea opusa prizei usb, sunt curios ce e dedesubt.